Sök
Lyssna
/

Lokaler och anläggningar

I och omkring Trädgårdens skola finner du flera olika lokaler och anläggningar.

Trädgårdens skola

Trädgårdens skola är en plats med hundraåriga anor som under denna tid har hyst alltifrån kronobränneri till lasarett och skola. Det finns både konferensrum för ca 18 personer samt större lokaler som Trädgårdsskolans aula som kan rymma upp till 130 personer. Hör av dig till oss för mer information.

Från kronobränneri till skola

Huset byggdes år 1776 som Mariestads kronobränneri och var med sina 24 pannor det näst största bränneriet i Sverige. Totalt producerades ca 600 000 liter brännvin årligen. Dock försämrades marknaden 1779 och år 1792 lades bränneriet slutligen ner. Sedermera kom byggnaden att användas till bostad och garveri tills år 1838 då man inrättade ett nytt lasarett. Lasarettet bedrevs i dessa byggnader fram till 1879 och därefter blev byggnaden återigen bostad. Slutligen år 1892 kom Mariestads stad att köpa in den gamla lasarettstomten för 18 000 kr och därefter användes byggnaden att som skola. Utvecklingen har gått från folkskola till grundskola och kom att vara kommunal vuxenskola under perioden 1987-2006. Från och med hösten 2007 huserar byggnaden utbildningar från både universitet och högskolor.

Café Trädgårdsskolan

I en härlig miljö i Trädgårdsskolans lokaler finner du Café Trädgårdsskolan som erbjuder bullar, kakor, smörgåsar, enklare lunchalternativ, och vi tar även emot beställningar.

Öppettider:
Måndag till torsdag: 09:00-15:30
Fredag: 9:00-14:30

Gärdesparken blev Universitetsparken 2014

Intill Dacapo Mariestad, på andra sidan Tidan hittar du Gärdesparken som 2014 omvandlades till Universitetsparken. Ett flertal ytor såsom trädgårdsmästeri, murhus och trädgårdsrum har skapats i parken för Göteborgs universitets trädgårds- och hanterverksutbildningar. I parken blandas utbildning och forskning med vackra parkrum för Mariestadsbor, besökare, studenter och andra.

Arbetet med att omgestalta Universitetsparken pågår och kommer göra det under flera år. Universitetets nya anläggningar kommer skapa unika möjligheter för den intresserade flanören att studera bygg- och trädgårdshantverk samt landskapsvård på nära håll.

Hantverksbiblioteket

Institutions- och hantverksbiblioteket på Trädgårdens skola är en del av Göteborgs Universitet och har en omfattande samling av äldre och nyare kulturvårdslitteratur och filmer med särskild inriktning mot bygghantverk, trädgårdshantverk och landskapsvårdens hantverk.

Biblioteket vänder sig i första hand till studenter, forskare och lärare knutna till Göteborgs Universitets utbildningar och forskningsprojekt som är knutna till institutionen för kulturvård, men alla med intresse för dessa ämnesområden är välkommen att ta del av samlingarna under bibliotekets öppettider.

Mariestads bibliotek

Mariestads bibliotek hittar du endast 250 meter ifrån Trädgårdens skola. Här kan du låna böcker, läsa, använda datorer, söka information, släktforska eller bara vara.

Biblioteket har även tjänster som är tillgängliga dygnet runt via nätet - bibliotekskatalogen, e-böcker, e-ljudböcker, databaser samt en blogg med tips och aktiviteter. I bibliotekskatalogen kan du söka media samt logga in på ditt lånekort, låna om och reservera. Mariestads bibliotek samarbetar med biblioteken i Töreboda och Gullspång och de bildar tillsammans Bibliotek Norra Skaraborg. Biblioteken har en gemensam katalog och böcker skickas mellan biblioteken.

Stadsbiblioteket anordnar även olika föreläsningar och aktiviteter under året för både stora och små. På deras hemsida som du finner via länken i nedanstående kolumn hittar du mer information och kan även söka litteratur i bibliotekskatalogen.