Sök
Lyssna
/

Mariestads kommun

Mariestad är en vacker sjöstad vid Vänerns strand. Ån Tidan mynnar ut i Vänern mitt i centrala staden och i den norra delen av kommunen börjar Göta kanal sin färd genom landet.

Residensstad

Mariestad grundades redan 1583 av Gustav Vasas son Hertig Karl, som så småningom blev kung Karl IX. Den nygrundade staden Mariestad fick sitt namn efter Hertig Karls älskade fru Maria av Pfalz. Vattnet har satt sin prägel på Mariestad och det var det unika läget som avgjorde var Hertig Karl grundade staden. Han såg möjligheterna till god kommunikation vattenvägen samtidigt som den bördiga jorden i trakterna gav bra förutsättningar för ett gott liv. Redan på 1600-talet blev Mariestad residensstad och landshövdingen hade sitt säte i det vackra residenset på ön Marieholm. Mariestad var residensstad ända fram till 1997 då landshövdingen flyttade till Göteborg och Skaraborg blev en del av Västra Götalands län.

Mariestad på 2000-talet

Mariestad i dag är en spännande stad med framtidssatsningar så som projekt Sjöstaden och utvecklingen av Göteborgs universitet. Det sjönära livet i Mariestad ska utvecklas än mer genom att nya bostäder, affärsstråk och rekreationsmöjligheter växer fram i hamnområdet. Då Göteborgs universitet har etablerat sig i Mariestad finns goda möjligheter att utveckla fler program tillsammans med spännande elevträdgårdar som höjer intresset för Mariestad som ett besöksmål.

En del av biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle

Den 2 juni 2010 utsågs Vänerskärgården med Kinnekulle till ett biosfärområde av Unesco. Biosfärområden ska vara föregångare och modellområden när det gäller forskning, utveckling och initiatv i syfte att stärka långsiktig hållbarhet. Utnämningen sätter extra krav på oss att vara kreativa och fokuserade så vi kan leva upp till de förväntningar som utnämningen innebär. De tre kommunerna Mariestad, Götene och Lidköping har samverkat för att tillsammans bli utnämnda till ett biosfärområde. Tanken är att biosfärområdet ska bli ett modellområde för hållbar utveckling.

SnabbfaktaBesök mariestad kommuns hemsida

På mariestad.se får du den senaste informationen kring vad som händer i kommunen.