Sök
Lyssna
/

Handhyvling

Hur används egentligen det där verktyget, arvegodset eller loppisfyndet? Här finns möjlighet att sätta fart på hyvlar som ligger hemma och skrotar och snickrandet kan nå nya höjder med en fin putshyvling!

I denna kurs går vi metodiskt igenom allt det som har med en hyvel och hyvling att göra. Allt från benämning av hyvelns olika delar, slipning, inställning av stålet till praktisk hyvling av flera slag. Vi riktar och putshyvlar ett skevt ämne, stöthyvlar ändträ, gör en fals m.m.   Det blir en genomgång av olika hyveltyper till olika användningsområden. Här får du pröva att hyvla olika moment.

Kursen huserar i snickeriet på Trädgårdens skola. Kursledare är Olof Appelgren, universitetslektor på Institutionen för kulturvård(Mariestad).  Olofs gästhantverkarprojekt på Hantverkslaboratoriet resulterade i en film om handhyvlade svängda profiler samt en dokumenterande blogg. För den intresserade finns det länkar nedan.

Som du förstår så finns det alla möjligheter till ett djupdyk i detta ämne. Har du en gammal hyvel som krånglar eller mest ligger och dammar där hemma? Ta med den så ser vi om vi kan fixa till den eller åtminstone ge råd och tips.

Länkar

Film: Handhyvlade svängda profiler
Blogg: Konvexa svängda profiler

 KURSTID: 18-19 april, lördag kl. 10-16, söndag kl. 10-15

ANTAL KURSDAGAR: 2

PLATS: Snickeriet på Trädgårdens skola i Mariestad. Magasinsgatan 8, 542 30 Mariestad.

PRIS: 1650 kr inkl moms

MAX ANTAL DELTAGARE: 12

Ha på er oömma kläder. Vi bjuder på en enklare smörgås, kaffe/te och en liten kaka! Möjlighet att värma medhavd mat i micro finns.

Inga förkunskaper krävs.

KONTAKT: ulrika.roslund-svensson@mariestad.se / 0501-755809

Vid för få deltagare kan kursen komma att ställas in.
Se bilder från verksamheten på Instagram: @Dacapomariestad och #kortkurserdacapo.

Anmälan

Det finns 12 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 15 april klockan 23.59.ååmmdd-xxxx400
Jag vill betala via
Jag vill betala via


Fakturan skickas till dig per post så snart att kursen är genomförd. Swishnumret skickas ut via mail och betalas också först efter avslutad kurs.
Vi är nyfikna på hur du hittade Dacapo Mariestads kortkurser.
Vi är nyfikna på hur du hittade Dacapo Mariestads kortkurser.Får Dacapo Mariestad skicka information till dig? * (obligatorisk)
Får Dacapo Mariestad skicka information till dig?


Jag godkänner de allmänna villkoren (se PDF nedan). * (obligatorisk)
Jag godkänner de allmänna villkoren (se PDF nedan).