Sök
Lyssna
/
Ekebo gård, Sara Roland

Ekebo gård, Sara Roland

"Att bo i en kulturmiljö" med Sara Roland

- byggnadsvård, landsbygdsutveckling och vardagsliv

 

Går det att leva modernt i gamla hus och samtidigt driva ett lantbruk i skyddade byggnader? Det frågade sig byggnadsantikvarien Sara Roland när hon för fyra år sedan tog över den kulturminnesmärkta släktgården Ekebo på Kållandsö. Föreläsningen utgår från hennes personliga erfarenheter av att rusta gården. Allt ifrån matnyttiga nätverk och hantverkare till vad skall man tänka på när man har en gammal gård. Vad innebär ett skydd? Varför är det bra att gården är skyddad?

Sara Roland skriver,

för fyra år sedan flyttade vi in i min morfars föräldrahem. Det är en vacker välbevarad gård med högt kulturhistoriskt värde – och samtidigt skyddat av ett regelverk för att det skall förbli så. Hur kan man tänka när man bor i ett gammalt hus med många spår från det förflutna som behöver bevaras? Hur hittar man rätt bland regelverk och hur får man tag i hantverkare som vet hur man bäst tar vara på äldre byggnader?

Ekebo gård ligger på Kållandsö och är en gård med gamla anor och starka band till Läckö slott. Först hörde Ekebo till kyrkan när stiftet ägde Läckö och efter reformationen till kronan. Sedan snart nittio år tillbaka är gården friköpt och drivs idag som småskaligt lantbruk med ekologisk spannmålsproduktion. Gården består av nästan femtio hektar skog, 24 hektar åker och tio byggnader varav fyra är från 1700-talet. För femtio år sedan gick landsvägen till Spiken genom gården, idag trafikeras den av de som vandrar pilgrimsleden som i sin förlängning fortsätter via Lurö upp till Nidaros i Norge. Sedan slutet av 1980-talet är hela gården byggnadsminne.

Sara Roland är byggnadsantikvarie på Västarvet och bor på en släktgård på Kållandsö. Gårdens samtliga byggnader är byggnadsminne och därmed skyddade från förändring - till och med svinhuset från sent 1970-tal. På gården bedrivs småskalig djurhållning, grönsaksodling och spannmålsproduktion. Samtidigt bevaras gårdens byggnader och visas upp för besökare.

Välkommen att lyssna!

 

Biljetter (OBS! Vi säljer även biljetter i dörren, först till kvarn.)

När: Onsdag den 31 januari kl.18-20 i aulan på Trädgårdens skola

Pris: 60 kr inkl moms.

Förköpsbiljetter
Kan köpas på Karströms bokhandel fr.o.m 10e januari. Österlånggatan 13, 542 30 Mariestad tel: 0501-10063.

Betala med swish
Det går även bra att betala med swish redan nu. Anmäl dig via vårt formulär (se länk nedanför) så sänder vi dig swishnumret.