Sök
Lyssna
/
Samtliga bilder: Peter Gerdehag

Samtliga bilder: Peter Gerdehag

"Landet som inte längre är" med Peter Gerdehag

Peter Gerdehag har följt livet på gården Kroxhult 1:4 med sin kamera i 37 år. Ingen har någonsin dokumenterat en gård under så lång tid i Sverige. Under en kväll får vi chansen att blicka in genom hans kameralins för att betrakta kulturvård i sin självklaraste form. Med att subtilt och känslobaserat bildspråk diskuterar hans bilder kulturvärden av igår och idag. Hela Peter Gerdehags livsverk handlar om människans plats och förhållande till naturen. Om biologisk mångfald på alla plan.

Peter Gerdehag är professionell naturfotograf och filmare med inriktning på svensk natur och bondekultur. Under fyra decennier har han skildrat alla Sveriges naturtyper och är en av våra mest exponerade natur-, reportage-, och dokumentärfotografer. Han är också upphovsman till dokumentärfilmerna "Bondens tid på jorden" 2003, "Hästmannen" 2006, "Den vackraste ön" 2009, KoKvinnorna 2011 och Landet som inte längre är 2012.

”Det har varit fantastiskt att få följa med de sista människorna av sitt slag som brukar sin jord med beprövade metoder. Om några få år vet man att den här typen av livsstil är borta. Men i Kroxhult tycks tiden ännu ett slag stått stilla. Det gamla landskapet är så oföränderligt, så tryggt och skenbart tidlöst. Och på gården är det fortfarande mjölkkornas klocka som bestämmer takten i livet”, säger Peter.

Tiden sipprar långsamt genom landskapets hagar, stenrösen och grödor. Samtidigt förändrar den människor och djur, likt en bäck, som skulpterar sin fåra – omärkligt men obevekligt. Rynkor djupnar och kroppar slits under hårt arbete med jord, skog och djur. Peter betraktar dem med kameraögat, och ser hur de kämpar i det stenrike som de ärvt. Själva säger de att de bara lever sina liv. Inget märkvärdigt egentligen, men ändå en gudagåva att förvalta. För det handlar om ett förvaltarskap. Ett förvaltarskap som de är stolta över. De förvaltar en döende kultur åt oss alla andra.

Huvudpersonerna på fotografierna får ikläda sig rollen som symboler för alla våra agrala förfäder. De är de sista av sitt slag. Vi som kallar oss moderna har mycket att tacka dem för. Demokrati, kultur och ett rikt landskap, bland mycket annat.

”Det finns många värden i livet som vi moderna allt mindre tycker oss ha råd eller tid att uppskatta. Glömmer vi vårt ursprung är vi inte rotade på ett mänskligt plan och kan bete oss illa mot naturen och dess mångfald men i slutändan är det vi själva som drabbas. De människor jag skildrar visar oss en slags förnöjsamhet som många moderna människor tyvärr har tappat kontakten med.”

Välkomna på föreläsningen!

Biljetter (OBS! Begränsat antal, först till kvarn gäller)

När: Tisdag den 27 februari kl.17:30-20 i aulan på trädgårdens skola

Pris: 60 kr inkl moms.

Förköpsbiljetter
Kan köpas på Karströms bokhandel fr.o.m 8e februari. Österlånggatan 13, 542 30 Mariestad tel: 0501-10063.

Betala med swish
Det går även bra att betala med swish redan nu. Anmäl dig via vårt formulär (se länk nedan) så sänder vi dig swishnumret.