Sök
Lyssna
/

Förökning av pioner genom rot och frö

Till hösten är det dags att plantera tulpaner, vitlök och ja, pioner. Denna kurs är en praktisk förlängning av föreläsningen Pioner förr och nu. Kurshandledare är Leena Liljestrand, ordförande i Svenska pionsällskapet.

Vi kommer att lära oss om vad en skall tänka på vid plantering av pionrötter; läge, djup, jordmån osv. Dessutom kommer vi att demonstrera hur en delar rotknölar. Detta är en förökningsmetod som kräver stora knölar, och görs vanligtvis med 10-12 års mellanrum. Vi kommer att beställa högkvalitativa knölar från Holland, närmare bestämt från Warmerdam Paeonia. Vi kommer även att plantera pioner från frön och lära oss om hur vi skapar de specifika groningsförhållanden som fröet vill ha. Med sig hem får varje deltagare sedan en pionknöl samt en kruka med pionfrön och en framtida än mer prunkande trädgård. 

Varmt välkomna!

KURS: Förökning av pioner genom rot och frö

TID: lördag 19 oktober kl. 10-14

PLATS: Trädgårdsmästeriet(Trädgårdens skola), Mariestad kartaPDF

PRIS: 1050 kr inkl moms

MAX ANTAL DELTAGARE: 14

Vid för få deltagare kan kursen komma att ställas in.

 

Pionersorterna vi beställt ser du nedan.

'Henry Bockstoce' (hybrid)
Otrolig är nog det bästa ordet att beskriva denna utomordentligt fina, väldoftande pion. Den är utan jämförelse i så många avseenden: färg, stadga, hur blommorna visar sig ovan bladverket, blomformen... Stora, fyllda blommor i kardinalrött. Inga sidoknoppar. Mycket starka och kraftiga stjälkar men kräver lite stöd. Den sista av de varmröda pionerna som blommar.  Höjd 100 cm. (Bockstoce 1955)

'Yvonne' (luktpion)
Blommorna är enorma och vackert rosformade. De många sidoknopparna förlänger blomningstiden. Högväxt, har ett vackert mörkgrönt bladverk. En stadig och mycket pålitlig blommare. Blir drygt en meter hög, passar utmärkt som bakgrund i planteringarna eller i ensamt majestät. Behöver stöttas pga de enorma blommorna. Underbar som snittblomma. (Klehm 1983)

'Elsa Sass' (luktpion)
Helfylld, mycket sent blommande pion, vars vackra, stora kronblad formar en rosliknande blomma. Mörkgrönt bladverk. Kan pga de stora och många blommorna behöva lite stöd. Höjd ca 85 cm. Utmärkt rabattpion! En av de sista vita pionerna i blom. Mycket behglig doft. APS guldmedalj 1943. (Sass 1930)