Sök
Lyssna
/

Hus på sten

Vaidas Ramoška, 2020

Om skulpturen

Under 2019 hölls en residensvecka i Mariestad genom projektet Off Season Art Gardening. Konstnärer från de tre deltagande länderna Nederländerna, Litauen och Sverige planterade tre ekar med trädgårdsmästaren Simon Irvine. Planteringen är en symbol för tiden och tidsbegreppet. Stammarna kommer att växa samman, men det är under tidsintervaller som för människan knappt är greppbara.
Konstnärerna Cora Bosch, Jack Visser, Andrius Janulis och Vaidas Ramoška gjorde varsitt skissförslag där ekarna skulle integreras i en konstnärlig gestaltning. Genom en allmän omröstning bland Mariestads invånare valdes Vaidas förslag.

Vaidas Ramoška är konstnär och skulptör från Ukmerge, Litauen. Hans arbete bottnar i en hantverkstradition med en närhet till det gulliga och ibland småskaliga. Husen är gjorda av sten från varje land. Varje hus representerar ett av de tre länderna. Vaidas har bjudit in dig att bygga ditt eget hus, eller vad som helst som du vill ska finnas på denna plats.

Konstnärens ord

Verket handlar om naturens skönhet, tidsbegreppet och vår plats på jorden. Dessa hus kan såsom frön växa till en stad, till städer och hela världar. Vi, tiden och naturen kan skapa storslagna verk. Dessa tre hus är vårt arv till framtiden, framtiden som börjar nu!

AR-modell av skulpturen I väntan på tidvattnet av konstnären Jan Ketelaar

OBS! Bilden är en skiss. Stenen är, till skillnad från vad skissen visar, placerad mellan de tre ekarna som idag endast är små träd. Under de närmsta månaderna kommer de tre små husen också att komma på plats.

Snabbfakta

Kontakt

Kurs- och utvecklingsproducent
Ulrika Roslund Svensson
ulrika.roslund-svensson@mariestad.se

Sociala medier

https://www.facebook.com/offSeasonArtGardening/

https://www.instagram.com/offseasonmariestad/

Logga Kreativa Europa