Sök
Nyhetsbild

Amanda Tirzitis om kulturmålarutbildningen

Det finns fortfarande möjlighet att söka till kulturmålarutbildningen. Vi frågare vår tidigare studerande, Amanda Tirzitis, varför hon valde att läsa hos oss.

Hur fick du nys om utbildningen?

Först hade jag letat reda på Dacapo i Mariestad. Jag har alltid varit fascinerad och intresserad av gamla hantverk och gamla ting. När jag träffade en studievägledare hittade hon kulturmålarutbildningen.


Varför valde du att läsa utbildningen? Vad lockade dig?

Jag är förvaltare av en gammalt skolhus från 1876 och har stött på många olika färgtyper. Jag upplevde att moderna färghandlare och målare visste väldigt lite och jag ville verkligen lära mig mer om materialen och dess historia. Så ett år med gamla färger kändes som nåt som skulle ge mig en enorm skjuts i rätt riktning för hur vi ska byggnadsvårda och förvalta huset vidare.

Var ser du dig själv efter examen?

När jag började visste jag inte exakt vad den skulle leda till, utan mitt fokus var att få lära mig mer om mitt eget hems alla färger. Sen under utbildning växte viljan att få jobba som kulturmålare på heltid och nu är jag sen ett år tillbaka egenföretagande.

Vad har varit det bästa under utbildningens gång?

Det bästa har varit de miljöer vi har målat i. Alla gästlärares enorma kunskap och vilja att lära ut hantverket till oss. Sen det som började som ett slag i ansiktet, att hitta och förstå limstyrka på limfärger. Nu är jag helt kär i limfärg och jobbar gärna med det så ofta jag får möjlighet, både för att de är en så fin färg och för att jag upplever den så ren och enkel.

I din kontakt med branschen, hur har du upplevt efterfrågan på dina kompetenser?

Det finns en efterfrågan på kompetensen hos kunderna, men upplever det som att en del moderna måleriföretag fortfarande ser det lite som en bakåtsträvande nisch. Hoppas att det ändras snart.

Skulle du tipsa andra om utbildningen?

Ja, de skulle jag verkligen och har gjort det till flera!

Senaste nytt

Kalender