Sök
Nyhetsbild

Stråtaktäckare - ny unik utbildning på Dacapo Mariestad

Stråtaket är en del av vår byggnadskultur. Bevarandevärdet inom de offentligt såväl som privat ägda byggnader med stråtak är högt samtidigt som antalet stråtaktäckare nationellt är mycket lågt.

Unik utbildning

Utbildningen Stråtaktäckare ger kunskaper och färdigheter i kulturhistoriska värden, att hantera verktyg, beräkna kostnader av takläggning samt arbetsmiljö och säkerhet. Utbildningen är tvåårig och kräver förkunskaper.
- Det är en unik utbildning, då vi är ensamma i Sverige om att kunna erbjuda kurser inom det hantverket, berättar Nathalie Werjefelt som är enhetschef vid Dacapo Mariestad.

I Europa har det blivit ett genomslag med stråtak inom nyproduktion. De länder som valt att utbilda stråtaktäckare och möta moderna kvalitetskrav har kunnat se en enorm utveckling. Nederländerna insåg potentialen för 30 år sedan och har genom forskning kring material, tekniker och brandsäkerhet gjort vasstaket till en del av den moderna byggsektorn med omkring 1000 yrkesmän och 2000 nya byggnader per år med stråtak. Med samma omfattning i Sverige räknat per capita motsvarar det närmare 600 yrkesmän och 1100 nybyggen per år.

Läs mer om utbildningen

Kontakt

Enhetschef/Utbildningsledare Dacapo Mariestad
Hanne Gustafsson 0501-75 57 63

Senaste nytt

Kalender