Sök

Lokaler och anläggningar

I och omkring Dacapo Mariestad finner du flera olika lokaler och anläggningar.

Dacapo Mariestad

Vi finns på Magasinsgatan 4 i Mariestad. Platsen är en viktig del av vår identitet. Skolan ligger i hjärtat av sjöstaden Mariestad och är en kulturhistoriskt värdefull byggnad med hundraåriga anor som under denna tid har hyst alltifrån kronobränneri till lasarett och skola. Skolan finns i en vacker omgivning med höga naturvärden. På andra sidan ån Tidan ligger Universitetsparken. Här finns trädgårdsmästeri, trädgårdsrum och murgård. Oavsett vilken utbildning du väljer får du tillgång till en unik studiemiljö.

Idag finns det flera konferensrum och en större aula som rymmer 130 personer. De studerande får tillgång till studieutrymmen, nätverk och videokonferensutrustning. I byggnaden finns även Hantverksbiblioteket som med sin omfattande samling kulturvårdslitteratur är unikt i sitt slag.

Café Trädgårdsskolan

I en härlig miljö i skolans lokaler finner du Café Trädgårdsskolan som erbjuder bullar, kakor, smörgåsar, enklare lunchalternativ, och vi tar även emot beställningar.
Öppettider:
Måndag till torsdag: 09:00-15:30
Fredag: 9:00-14:30

Gärdesparken blev Universitetsparken 2014

Intill skolan, på andra sidan Tidan hittar du Gärdesparken som 2014 omvandlades till Universitetsparken. Ett flertal ytor såsom trädgårdsmästeri, murhus och trädgårdsrum har skapats i parken för Göteborgs universitets trädgårds- och hanterverksutbildningar. I parken blandas utbildning och forskning med vackra parkrum för Mariestadsbor, besökare, studenter och andra.

Arbetet med att omgestalta Universitetsparken pågår och kommer göra det under flera år. Universitetets nya anläggningar kommer skapa unika möjligheter för den intresserade flanören att studera bygg- och trädgårdshantverk samt landskapsvård på nära håll.

Hantverksbiblioteket

Institutions- och hantverksbiblioteket på skolan är en del av Göteborgs Universitet och har en omfattande samling av äldre och nyare kulturvårdslitteratur och filmer med särskild inriktning mot bygghantverk, trädgårdshantverk och landskapsvårdens hantverk.

Biblioteket vänder sig i första hand till studenter, forskare och lärare knutna till Göteborgs Universitets utbildningar och forskningsprojekt som är knutna till institutionen för kulturvård, men alla med intresse för dessa ämnesområden är välkommen att ta del av samlingarna under bibliotekets öppettider.

Mariestads bibliotek

Mariestads bibliotek hittar du endast 250 meter ifrån skolan. Här kan du låna böcker, läsa, använda datorer, söka information, släktforska eller bara vara.

Biblioteket har även tjänster som är tillgängliga dygnet runt via nätet - bibliotekskatalogen, e-böcker, e-ljudböcker, databaser samt en blogg med tips och aktiviteter. I bibliotekskatalogen kan du söka media samt logga in på ditt lånekort, låna om och reservera. Mariestads bibliotek samarbetar med biblioteken i Töreboda och Gullspång och de bildar tillsammans Bibliotek Norra Skaraborg. Biblioteken har en gemensam katalog och böcker skickas mellan biblioteken.

Stadsbiblioteket anordnar även olika föreläsningar och aktiviteter under året för både stora och små. På deras hemsida som du finner via länken i nedanstående kolumn hittar du mer information och kan även söka litteratur i bibliotekskatalogen.