Sök

Mariestadstotem

Jonas Liveröd, 2020

Om

Om skulpturen

En totem är ett beskyddande objekt eller en symbol som fungerar som emblem för en grupp människor som exempelvis en familj, en stam eller som i det här fallet -en stad.

Det ni har framför er är Mariestads egen totem. Det är en vinglig men varm balansakt som skickar en blinkning till stadens andra akrobatiska skulptur, fontänen Vänerskutan från 1966 som ni hittar på Nya torget. I verket Mariestadstotem finner vi snickarglädjemönster hämtat från traktens träbebyggelse och hela skulpturen bärs upp av den viktigaste av alla –Alina, en mariestadstjej som vid tillfället för skulpturens tillkomst var nio år gammal. Här blir Alina både representant för mariestadsborna men också dess beskyddarinna i denna totemskulptur.

Jonas Liveröd bor och arbetar i Ågårdskvarn, Sverige. Hans konstnärskap är präglat av en ohämmad energi, en plats där allt från antika till samtida myter och riter krockar och blandas i en våldsam urladdning. Hans metod är koncentrerad till teckning, skulptur och installation men med en stor materialblandning. Arbetet strävar ständigt mot nya oprövade uttryck, gränsöverskridande samarbeten och sammanhang. I sin kvarn driver han också ett museum över det okategoriserbara, den Liverödska wunderkammaren.

Intervju

Intervju med konstnären Jonas Liveröd

Relaterad information

KONTAKT

Kurs- och utvecklingsproducent
Ulrika Roslund Svensson
ulrika.roslund-svensson@mariestad.se

SOCIALA MEDIER

https://www.facebook.com/offSeasonArtGardening/

https://www.instagram.com/offseasonmariestad/

Logga Kreativa Europa