Sök

Pilotstudien Off Season Art Gardening
2016-2018

Pilotstudien mynnade ut i tre offentliga verk som du kan läsa om nedan. De tre utgör fasta anhalter längs Konststigen Tidan som kontinuerligt förändras och byggs om. Med det organiska materialets villkor förändras och förmultnar verk medan andra tillkommer. Vilka ramar och möjligheter innebär ett organiskt förhållningssätt till konst i det offentliga rummet?

Mer om konststigen kan du läsa i menyn till vänster. Bilder finns längst ner på sidan.

Jette Mellgren

In my process of working handcraft turns into mindcraft.

Bäcken Shelter

Bäcken Shelter är ett litet fikanäste specialdesignat av konstnären Jette Mellgren för Off Season Art Gardening 2018.
Skulpturen är byggd av pil som vävts samman i en struktur av galler och linjer,som skyddar från regn och sol och är en plats för fika och vila.
Allt material som används är naturmaterial och är på så sätt hållbart och miljövänligt i linje med Biosfär – och Unesco-standard. Skulpturen kommer att förändras under årstiderna och årens gång.

Konstnären

Jette Mellgren är en konstnär från Danmark som främst hittar sin inspiration från naturen. Hon menar att hennes arbete kommer från den nära relation hon känner till naturen och hennes konst är en hyllning till den.
Jette formar arbetsprocessen efter det material hon hittar, och försöker sedan se kvaliteter och som kan berätta en historia.
Tekniker som vävning, broderi och tryck i olika kombinationer är några av de tekniker Jette använder i sitt arbete.

Ninette Koning

The power of simplicity within the chaos of possibilities.

Save the Nature

Installationen Save the Nature skapad av konstnären Ninette Koning för Off Season Art Gardening 2018. Skulpturen har formen av en livboj och är skapad av pil som målats med vit och röd färg.
I Mariestads hamn möts vatten, land och människor Vattnet vid hamnen tar och ger, som människor gör med naturen.
Oftast kräver människan för mycket av naturen och därför behöver naturen hjälp. Livbojen räddar liv och räddar naturen.
Alla material är miljövänliga utifrån Biosfär – och Unesco-standard. Med tiden kommer den vita och röda färgen blekna och växligheten ta över skulpturen. På så sätt tar naturen tillbaka Save the Nature.

Konstnären

Konstnären Ninette Koning kommer från Nederländerna och skapar främst Land art. Ninettes installationer är ofta skapade efter den plats där skulpturen ska stå. Hon arbetar främst med natur – eller restmaterial och försöker vara känslig för naturens förändringar. Ninette undersöker kontraster mellan konst och natur och i dess samspel skapar hon balans.

Jenni Ward

My mission is to share the beauty I see in the natural world through my art.

Umbel

Skulpturen Umbel är specialdesignad av konstnären Jenni Ward för Off Season Ar Gardening 2018.
Umbel är en paraplyformad blomma med metallstjälk som bär upp små blommor i keramik. Blommorna är skarpt röda för att tala till Mariestads alla röda hus, som går i kontrast till den blå himlen och det gröna i naturen.

Konstnären

Konstnären Jenni Ward är bosatt i Santa Cruz, Kalifornien. Jenni vill dela med sig av den skönhet hon ser i naturen genom sin konst. Hon finner inspiration i sin omvärld både ovan och under havsnivå och skapar utifrån detta abstrakta tolkningar av former och strukturer som sedan blir skulpturer i keramik. Lera är det material Jenni främst använder, hon skapar mindre delar som hon sedan bygger ihop och skapar en stor helhet. Skulpturerna monteras i naturen i olika kompositioner och spelar sedan an till dess miljö.

Relaterad information

Text