Sök
Lyssna
/

Installationer

Karl Chillcot

Mariestads Meteor

Konstnärens ord:

En ny himlakropp siktas på Mariestads julhimmel, en meteor på väg till jorden. Dess bana strider mot allt vetande och slutar mitt i stan. Den består av rent guld.....

Vi låter oss inspireras av en av Jules Vernes roligaste böcker Guldmeteoren, skulpterar var och en sin egen trollstav, laddar den med magi och skapar en naturlig form som kan inspirera våra tankar och associeras med ett slags Mariestads egna Meteor.

I vårt skapande använder vi oss av naturens rum, möjligheter, färger och förtrollande krafter. Vi täljer, konstruerar, fantiserar och trollar. Varje deltagare går hem med sitt eget trollspö och många egna drömmar.

"Ortslöjd" Kajsa Horner m.fl

Skapa rum, ta plats, bygg en hydda, bygg en stad!

Konstnärernas ord:
Skapa rum, ta plats, bygg en hydda, bygg en stad!
Av det som finns kvar
Av det som blir över
Formar vi ett eget rum
-Och många rum blir en stad
Våran stad

I denna workshop börjar vi med att tillverka vårt eget byggmaterial, vi river trasor av gamla tyger, samtidigt funderar vi över hur bygget ska bli. Våra hyddor som tillsammans ska forma en stad. Vad är viktigt i vår lilla stad?

Vilken färg ska hyddorna ha, vad har vi att utgå ifrån? Gamla tyger men också överbliven mat från julen. Vi testar att färga byggmaterialet med lökskal, rödkål, granatäpple och granris. Vi testar olika byggtekniker, hur kan vi bygga en stad av gammalt tyg? Vi tittar och inspireras av andra som gjort det innan oss.

När materialet är tillverkat är det dags för bygget. Vi virar väggar av tygremsor, väggarna bildar hyddor, hyddorna bildar en stad. En stad vi har format tillsammans, där det finns plats för både möten och ett eget rum.

Utsiktsfönster i järn och ull
 Margrét Kållberg & Olivia Bonnevier


27-28 december
kl.10-15:30
max antal:

Konstnärernas ord:
Vi arbetar med tre olika färgtema i naturmaterial. I en armeringsmatta bygger vi ytor i olika former och färger av ull. Med eleverna spinner, tovar, trycker och klipper vi ull och ylletyg på olika sätt för att sedan montera i armeringsmattans rutor. Varje utsiktsfönster har sitt eget färgtema. Ett blått som representerar himmel och vatten, ett rött tema som står för kärlek och värme och ett grönt tema som symboliserar natur. Alla material valda för en hållbar utveckling, ullen är färgad med GOTS-certifierade färger och allt är förnyelsebart och återanvändbart

Genom utsiktsfönstren blickar vi framåt mot rent vatten, giftfri skog, värme och kärlek för en human omvärld och omtanke om vår miljö. 

Knopp- och topptälj
 Håkan Karlsson


28 december
kl.10-15:30
max antal: 15-20 barn

Beskrivning av workshop
Konststigens symbol är lövet, det som är grönt på våren för att övergå till brandgult på hösten. På vintern faller det av och kvar återstår bara en liten knopp. Här arbetar vi med att tolka lövformen i färskträ. Vad kännetecknar ett löv? Det kan vara trubbigt, spetsigt, toppigt och ploppigt.  Vi lär oss samtidigt att arbeta säkert med skärande verktyg såsom täljkniv och bandkniv. Vi sitter på en täljhäst och formar i färskt trä, var och en efter förmåga.  Därefter målar vi löven och placerar dem på varsitt litet snitsel-podie längs med stigen.


 

På kartan nedan kan du se vart de olika workshop-installationerna kommer att placeras.

Karta installationsplatser

Snabbfakta

Kontakt

Dacapo

Arrangör
Ulrika Roslund Svensson

Fakta